Windpark De Veenwieken is een initiatief van De Wieken en Raedthuys Windenergie. Wij werken samen aan een plan voor de plaatsing van 10 windmolens tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg.

  • Windpark De Veenwieken
  • Windpark De Veenwieken

Zonnepark De Veenwieken

Het idee in het kort
Zonnepark De Veenwieken is een initiatief van duurzaam energiebedrijf Pure Energie. Het idee voor dit zonnepark vloeit voort uit Windpark De Veenwieken. Pure Energie realiseert vier van de tien windmolens. Hierdoor hebben wij contact met de betreffende eigenaar van de gronden waar windmolens komen. Deze grondeigenaar staat ook open voor een zonnepark.
Door windmolens en een zonnepark te combineren, kan er op deze locatie meer duurzame energie worden opgewekt. Dat is een extra bijdrage aan de omschakeling naar een duurzame energievoorziening en de reden waarom wij dit initiatief voor dit zonnepark hebben genomen. 

Een belangrijk onderdeel van het plan is dat de omgeving betrokken is bij het zonnepark. Hoe dit precies wordt vormgegeven, bepalen we graag in samenspraak met de omgeving.

  • Beoogde omvang zonnepark: bruto 20 hectare, netto 15 hectare (25 procent voor landschap en ecologie).
  • Verwachte jaarproductie: 15 miljoen kilowattuur.
  • Beoogde locatie: klik hier voor een plattegrond (de tien stippen op de kaart zijn Windpark De Veenwieken, de blauwe rechthoek het beoogde zonnepark).
  • Visualisaties van het beoogde zonnepark: klik hier. (klik hier voor een korte instructie voor het bekijken van de visualisaties)
  • Vragen en contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Projectleider: Henk Schoonvelde, tel. 053-4341200 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken: klik hier.
  • Aanmelden voor nieuwsbrief: klik hier.

 

Nieuws en stand van zaken

 

18 juni 2020

Aanpassing aan plan

Het is enige tijd geleden sinds ons laatste bericht. In de afgelopen periode hebben we nog niet echt een stap vooruit gezet richting realisatie van het zonnepark, maar wel is het plan iets veranderd. Er komen met name minder zonnepanelen. We lichten dat hieronder verder toe.

 

Gedragscode Zon op Land

Eind 2019 is de gedragscode Zon op Land aangenomen, mede op initiatief van brancheorganisatie Holland Solar. Pure Energie is lid van deze brancheorganisatie en volgt daarom deze gedragscode voor grootschalige zonneparken op land.
Een belangrijk punt uit de gedragscode is dat 25 procent van een beoogd zonnepark niet wordt bedekt met zonnepanelen, maar wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing en ecologische maatregelen. We passen dit nu toe bij Zonnepark De Veenwieken.

 

15 hectare zonnepanelen en 5 hectare voor landschap en ecologie

We gingen in de eerste plannen uit van een zonnepark met een oppervlakte van 20 hectare. Met toepassing van de gedragscode blijft de bruto omvang van het zonnepark 20 hectare, maar wordt 25 procent niet bebouwd met zonnepanelen. Daardoor bestaat het plan voor Zonnepark De Veenwieken nu uit 15 hectare zonnepanelen en 5 hectare landschappelijke inpassing en ecologische maatregelen.

 

Mogelijkheden netaansluiting

We willen het zonnepark aansluiten op de netaansluiting van de vier windmolens die wij exploiteren. De laatste tijd hebben we overlegd met netbeheerder Enexis hierover, om duidelijk te krijgen wat er exact mogelijk is. Hoewel het combineren van wind en zon op één netaansluiting steeds meer wordt aangemoedigd, is er nog weinig praktijkervaring mee in Nederland.
Enexis heeft ons recent bevestigd dat het mogelijk is een zonnepark van netto circa 15 hectare aan te sluiten op de netaansluiting van onze vier windmolens. Deze bevestiging in combinatie met de richtlijn uit de gedragscode Zon op Land maakt dat wij kiezen voor een zonnepark van bruto 20 hectare. Dat betekent dus dat er netto 15 hectare zonnepanelen komt en 5 hectare voor landschappelijke inpassing en ecologische maatregelen.

 

Minder duurzame elektriciteit

Deze aanpassing zorgt er wel voor dat het zonnepark minder elektriciteit opwekt. Een inschatting is dat 20 hectare aan zonnepanelen circa 20 miljoen kWh per jaar opwekt. Met 15 hectare zonnepanelen wordt dat naar verwachting circa 15 miljoen kWh. Dat is overigens nog steeds evenveel als circa 5000 huishoudens per jaar gemiddeld gebruiken.

 

Vervolg

Op dit moment lopen er nog geen formele procedures bij de gemeente voor de aanvraag van een vergunning. Dat heeft ermee te maken dat de gemeente Ommen nog werkt aan het beleid voor zonneparken. Hoe dat precies verder gaat en welk beleid er tot stand komt, is daardoor ook voor ons afwachten. Als er meer duidelijkheid is over eventuele vervolgstappen die we zetten, melden we dat bij u, onder andere via onze nieuwsbrief.

 

24 januari 2020

Nieuwsbrief 4

Inhoud nieuwsbrief: netaansluiting en aangepast omgevingsvoorstel.

 

15 oktober 2019

Nieuwsbrief 3

Inhoud nieuwsbrief: omgevingsvoorstel voor zonnepark.

 

22 mei 2019

Nieuwsbrief 2

Inhoud nieuwsbrief: update over stand van zaken.

 

4 februari 2019

Nieuwsbrief 1

Inhoud nieuwsbrief: terugblik op informatiebijeenkomst, visualisaties en vervolg.

Bijlagen: verslag en presentatie informatieavond.

 

8 januari 2019

Brief aan omwonenden binnen 1500 meter

Met deze brief is het idee voor het zonnepark kenbaar gemaakt aan de omwonenden.